Στους γονείς οφείλομεν το ζην, στους δε διδασκάλους το ευ ζην.

  Μέγας Αλέξανδρος, 356-323 π.Χ.

  Σε έναν κύκλο, κάθε σημείο είναι ταυτόχρονα και αρχή και τέλος.

  Ηράκλειτος, 544-484 π.Χ., Ίων φιλόσοφος

  Η πρόσκληση να επισκεφθείτε τα Φροντιστήρια Εκπαίδευση είναι διαρκής, ανοιχτή και από καρδιάς.

  Εκπαίδευση Βεργιόπουλος

  Αν νομίζεις ότι η μόρφωση είναι ακριβή, δοκίμασε την άγνοια.

  Derek Bock, Αμερικανός, πρόεδρος του Χάρβαρντ

  Σταθερά Βήματα Επιτυχίας.

  Εκπαίδευση Βεργιόπουλος

  Η παιδεία, καθάπερ ευδαίμων χώρα, πάντα τ’ αγαθά φέρει.

  Σωκράτης, 469-399 π.Χ., Φιλόσοφος

  Σκοπός της εκπαίδευσης είναι να αντικαταστήσει ένα άδειο μυαλό με ένα ανοικτό μυαλό

  Malcolm Forbes

Δεν σταματούν να εκπλήσσουν την ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα οι θησαυροί που συνεχώς αποκαλύπτει η αρχαιολογική σκαπάνη στη πλούσια σε ιστορία μακεδονική γη. Πέρα από τις συνεχείς αποκαλύψεις του τύμβου στο λόφο Καστά στην Αμφίπολη, ένας άλλος, μεγάλος, κιβωτιόσχημος τάφος, βρέθηκε στο νεκροταφείο των τύμβων Αιγών.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της ΙΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Αγγελική Κοτταρίδη, ο τάφος είναι ασύλητος και στο εσωτερικό του βρέθηκε ένα ενδιαφέρον σύνολο ταφικών δώρων που, αν όλα πάνε καλά, θα παρουσιαστούν στην πρώτη μεγάλη έκθεση που ετοιμάζει η ΙΖ' ΕΠΚΑ για τα εγκαίνια του νέου μουσείου των Αιγών.

Το γεγονός ότι ο τάφος είναι ασύλητος αποτελεί ευχάριστη εξαίρεση για τους αρχαιολόγους, γιατί, όπως επισημαίνει η Α. Κοτταρίδη, η νεκρόπολη των Αιγών λεηλατήθηκε άγρια από τους Γαλάτες μισθοφόρους του Πύρρου, το 276 π.Χ. Γι' αυτό και αποτελεί σπάνια ευκαιρία να εντοπίζονται αδιατάρακτες ταφές. Ο νεκρός είναι ένας άντρας που πέθανε στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου (336-323 π.Χ.).

Μεταξύ των αντικειμένων που βρέθηκαν στο εσωτερικό του τάφου, εντοπίστηκε και ένα διακοσμημένο σκεύος συμποσίου στο οποίο ανακάτευαν τον οίνο με νερό. Το σκεύος βρέθηκε πεσμένο στο δάπεδο του τάφου, ανάμεσα σε οργανικά υλικά, ξύλα κ.λπ., που σχετίζονται με το ανάκλιντρο του νεκρού. Η διακόσμησή του, επισημαίνει η Α. Κοτταρίδη, αποδεικνύει το εξαιρετικό επίπεδο της μακεδονικής μεταλλουργίας.

 

 
designed by

© 2018 Εκπαίδευση Βεργιόπουλος