fbpx

  Η παιδεία, καθάπερ ευδαίμων χώρα, πάντα τ’ αγαθά φέρει.

  Σωκράτης, 469-399 π.Χ., Φιλόσοφος

  Σκοπός της εκπαίδευσης είναι να αντικαταστήσει ένα άδειο μυαλό με ένα ανοικτό μυαλό

  Malcolm Forbes

  Σταθερά Βήματα Επιτυχίας.

  Εκπαίδευση Βεργιόπουλος

  Στους γονείς οφείλομεν το ζην, στους δε διδασκάλους το ευ ζην.

  Μέγας Αλέξανδρος, 356-323 π.Χ.

  Σε έναν κύκλο, κάθε σημείο είναι ταυτόχρονα και αρχή και τέλος.

  Ηράκλειτος, 544-484 π.Χ., Ίων φιλόσοφος

  Αν νομίζεις ότι η μόρφωση είναι ακριβή, δοκίμασε την άγνοια.

  Derek Bock, Αμερικανός, πρόεδρος του Χάρβαρντ

  Η πρόσκληση να επισκεφθείτε τα Φροντιστήρια Εκπαίδευση είναι διαρκής, ανοιχτή και από καρδιάς.

  Εκπαίδευση Βεργιόπουλος

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να διαχειριστούν σωστά το άγχος


Πως μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να διαχειριστούν σωστά το άγχος

 

Οι περισσότεροι γονείς θέλουν να δουν τα παιδιά τους ευτυχισμένα και ισορροπημένα, γι’ αυτό και η συμβολή τους στην αντιμετώπιση του άγχους είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι ισορροπίες στην καθημερινότητα λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας των παιδιών προς το άγχος. Καθημερινά οι μαθητές κουράζονται από τους έντονους ρυθμούς της μαθητικής τους ζωής αλλά και από τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες. Ωστόσο, ας εμβαθύνουμε λίγο στο τί είναι το άγχος και πως μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να βοηθήσουν στην διαχείρισή του.

Η λέξη «άγχος» ακούγεται καθημερινά και χρησιμοποιείται για να περιγράψουμε συναισθήματα νευρικότητας, φόβου και αγωνίας τα οποία συνδέονται και με σωματικά συμπτώματα. Το σχολικό άγχος μπορεί να ξεκινήσει απ’ τις πρώτες κιόλας σχολικές βαθμίδες και να συνεχιστεί μέχρι και την ενηλικίωσή μας. Η συμβολή του εκπαιδευτικού και του γονέα είναι καθοριστική στην αντιμετώπισή του.

Παράγοντες που προκαλούν άγχος

Παράγοντες που  ευθύνονται  για  την  εμφάνιση άγχους στην σχολική ηλικία μπορεί να είναι: οι υποχρεώσεις των μαθημάτων, το σχολικό περιβάλλον, οι σχέσεις με συνομήλικους, η εσωτερική πίεση για υψηλή απόδοση στο σχολείο και φυσικά όλα αυτά σε συνδυασμό με κάποιες μαθησιακές δυσκολίες, σχολικό εκφοβισμό, ή κάποια αλλαγή στην εμφάνιση, μπορεί να δυσκολέψουν τα παιδιά. Ακόμη και η αποχή από καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να υποδηλώνει άγχος.

Συνήθως αυτού του είδους το άγχος, παρουσιάζεται ως κάποιο σωματικό σύμπτωμα. Τα παιδιά αναφέρουν ότι δε νιώθουν καλά, και παρουσιάζουν συχνούς στομαχόπονους και πονοκεφάλους. Ακόμη και η αλλαγή στη συμπεριφορά τους μπορεί να οφείλεται στο άγχος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά αντιδρούν διαφορετικά στο άγχος ανάλογα με την ηλικία τους, την προσωπικότητά τους και τις δεξιότητες που έχουν αναπτύξει.

Πρακτικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να αποφύγουμε το άγχος

Η αλήθεια είναι ότι ο χρόνος είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά μας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να περνάμε χρόνο μαζί τους. Χρειάζεται να συζητάμε και να έχουμε ουσιαστική επαφή, να ακούμε τους φόβους, τις ανησυχίες τους, τις  ανασφάλειές  τους. Αρκετές φορές η απλή σε όλους ερώτηση «πώς ήταν σήμερα η μέρα σου;» αρκεί για να κάνετε τα παιδιά σας να εκφραστούν με ειλικρίνεια.

Κατά την διάρκεια της ημέρας, φροντίζουμε να υπενθυμίζουμε στο παιδιά μας να κάνουν αρκετά διαλείμματα. Αναζητούμε δραστηριότητες, δημιουργικές ασχολίες, έξυπνα παιχνίδια και φροντίζουμε μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα να κάνουμε μια δραστηριότητα μαζί τους. Είναι γεγονός ότι τα παιδιά που περνούν χρόνο με τους γονείς τους και συμμετέχουν σε δραστηριότητες μαζί, σιγά σιγά χτίζουν μια στιβαρή σχέση με την αίσθηση αυτοεκτίμησής τους.

Το πιο σημαντικό όμως απ' όλα, είναι να μην δείχνουμε το δικό μας άγχος στα παιδιά μας και να ελέγχουμε όσο μπορούμε την συμπεριφορά μας. Αναρωτηθείτε για παράδειγμα, τα μηνύματα που μπορεί να περάσετε στο παιδί σας αν είστε διαρκώς στρεσαρισμένοι και πολυάσχολοι. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται τις διαφορές στη συναισθηματική μας κατάσταση. Ο τρόπος που λειτουργούμε στην καθημερινότητα, οι αξίες και τα πιστεύω μας αντανακλούν μέσα από τα μάτια των παιδιών μας.


 Κλείσε ένα δωρεάν ιδιαίτερο μάθημα online!Η συμβολή του εκπαιδευτικού και του γονέα

Η συνεργασία εκπαιδευτικού και οικογένειας μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην ενεργοποίηση των παιδιών ώστε να αντιμετωπίσουν πιο ήπια και ομαλά καταστάσεις που τους προκαλούν άγχος. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να βρίσκονται κοντά στους γονείς, να τους στηρίζουν, να τους καθοδηγούν. Η συνεννόηση μεταξύ των δύο αυτών πλευρών αποτελεί το κλειδί για την επιτυχία, καθώς λειτουργεί προς όφελος των μαθητών και ενισχύει την αυτοπεποίθηση αλλά και το θάρρος τους.

Όλοι οι καθηγητές των φροντιστηρίων μας, είναι υποστηρικτικοί και ενθαρρυντικοί απέναντι στους μαθητές μας. Bρισκόμαστε πάντα κοντά τους και θα είμαστε πάντα πρόθυμοι να ακούμε τους φόβους, τις  αγωνίες, τις ανησυχίες τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πάνω από όλα οι μαθητές μας είναι ακόμη... παιδιά.

Ολοκληρώνοντας, παρατηρούμε ότι το άγχος είναι υπαρκτό όχι μόνο στους ενήλικες αλλά στα παιδιά και τους εφήβους. Όλες οι απόψεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι χρειάζεται όλοι μας να βελτιωνόμαστε, τόσο πνευματικά όσο και σωματικά, για να αντιμετωπίσουμε το άγχος. Με υπομονή, αγάπη, αφοσίωση και την βοήθεια των εκπαιδευτικών θα καταφέρουν τα παιδιά μας να φτάσουν και να επιτύχουν τους στόχους τους και το πιο σημαντικό, να ζήσουν μια ισορροπημένη ζωή.


Είσαι μαθητής γυμνασίου ή λυκείου; Θέλεις να προετοιμαστείς κατάλληλα για τις πανελλήνιες εξετάσεις; Τότε συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στην παρακάτω φόρμα για να προγραμματίσεις το δικό σου δωρεάν ιδιαίτερο μάθημα για όλες τους εξειδικευμένους καθηγητές των φροντιστηρίων μας! Τα θερινά μας ολιγομελή τμήματα έχουν ήδη αρχίσει να συμπληρώνονται και οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Εξασφάλισε τη δική σου θέση τώρα!


Επικοινωνήστε μαζι μας τηλεφωνικά, Δευτέρα έως Παρασκευή 10:30 - 21:00, ή μέσω email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Κυψέλη | Κυψέλης & Σπετσοπούλας 11 Αθήνα, 2108254700
Άλιμος | Θουκυδίδου 47, 210 9824543, 210 9824543

designed by

© 2024 Εκπαίδευση Βεργιόπουλος | Όροι και Προϋποθέσεις